Virtala 1900-luvun alussa

Virtalan historiaa ja nykyistä toimintaa

Varhaisimmat merkit ihmisistä näillä järvillä liikkumassa ovat läheisessä Haukkavuoren kalliossa olevat kalliomaalaukset.

Ensimmäiset asukkaat meidän niemelle ovat tulleet yli kaksisataa vuotta sitten. Ruotsin ja Venäjän raja kulki viereisessä vesistössä, Virran salmessa. Se  vaikutti aikanaan elämään näillä seuduilla sekä  hyvässä että pahassa. 1800-luvulla Virtalan talossa pidettiin kauppaa ja palveltiin matkustavaisin. Vuosisadan alkupuolella taloa isännöinyt Johan Hellqvist oli arvostettu lääkkeiden tuntija. Hän osasi parantaa ja hoitaa monenlaisia vaivoja. Vuosisadan puolevälin aikoina markkinotiin jopasanomalehdessä " kesäistä lomanviettoa, viihtyisissä huoneissa ja veden läheisyydessä" ainakin Pietarissa.800-luvun loppupuolella tilasta tuli perinteinen etelä-savolainen maanviljelys- ja karjatila

Karjanpito loppui aikanaan, talon ympärillä pellot ja laitumet ovat olleet kuitenkin koko ajan käytössä naapurien kanssa yhteistyössä..

1990-luvun lopulla  aloitimme puolisoni kanssa mehiläistarhauksen pienellä pesämäärällä. Pikkuhiljaa pesämäärä on kasvanut n. 40:een pesään. Mehiläiset laiduntavat lähimetsissä ja pelloilla hunajaa keräten.Perinnemaisemaa ovat rantametsiköt ja entiset lehmien laidunmaat sekä katajaiset ahot.

Perinnemaisemaa hoitamassa meillä on v:sta 2004 ollut pieni lammaskatras.  Lampaitten talviruokintaan tarvittava heinä korjataan omalta pellolta.Näin pidämme yllä perineteistä suomalaista maalaismaisemaa. Laiduntamalla eläimiä pysyy vanha  kasvi- ja eläinkuntaa jatkossakin elossa.

Virtalan päärakennusta ollaan kunostettu vanhaa kunnioittaen, ja pihapiiri ollaan säilytetty vanhan maalaistalon tapaan mm omana- ja luumupuita sekä erilaisia viinimarjapensaita on runsaasti. Myös kotitarpeiksi viljellään perunaa, juureksia ja yrttejä.

Toimeentulona ovat myös kaksi ympärivuotisessa käytössä olevaa vuokramökkiä Juolasveden rannalla, jotka rakensimme v 2011 ja 2014.

Maaseudun rauhaa kauneimmalla järvialueella suomalaisen luonnon helmassa ympäri vuoden.